Informatie

Gekooide vogels: Mennell's kanarie

Gekooide vogels: Mennell's kanarie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Systematische classificatie en distributie

Klasse: Vogels
Bestellen: Passeriformi
Familie: Vinken
Soort: Crithagra
Soorten: C. mennelli Chubb, 1908
Synoniem: Serinus mennelli

Mennell's Kanarie heeft veel gediscussieerd tussen ornithologen en wetenschappers, omdat het niet mogelijk was geweest om het onmiddellijk in een bepaald "geslacht" in te voegen, omdat het verschilde van het geslacht "Serinus" vanwege de totale afwezigheid van geel. Het werd beschreven door Chubb (Bull. Brit. Orn. ​​Club, XXI, 62, 1902) op basis van onderwerpen die zijn vastgelegd in het Tjokos Kraal-gebied, langs de Shangani-rivier, in het zuiden van Zimbabwe. Destijds was het wetenschappelijk gedefinieerd met de naam "Poliospiza mennelli". Pas in 1963 werd het door Dr. Grant en Mackworth-Praed ingevoegd in het geslacht "Serinus". De specifieke term "mennelli" is afgeleid van de naam F.P. Mennell, die in 1905 geoloog en curator was van het Bulawayo Museum.
Het wordt gevonden in een gebied dat overeenkomt met de landen Angola, Zuidoost-Congo, Nyasaland, Noord- en Zuid-Rhodesië en ook Mozambique. Het leefgebied wordt geïdentificeerd in schaarse bossen, plateaus en heuvelachtige hellingen.

Mennell's Canarische specimen - Crithagra mennelli (foto www.pers-birding-pages.com)

Tekening met een mannelijk exemplaar van Mennell's Canary

Kenmerken

Vink ongeveer 14 cm lang. Het heeft een heel bijzondere kleurstelling. Volwassen mannetjes hebben een wit voorhoofd gespikkeld met bruinzwart; hoekpunt, achterhoofdsknobbel en zwarte hals bruin gestreept met wit; zijkanten van gezicht, teugels, wangen, oorhoezen, zwartbruin. De wenkbrauwband is wit, zeer gemarkeerd, die loopt van de basis van de snavel tot aan de nek. De jas en de achterkant zijn van een "muisgrijs"; de hokken van deze twee gebieden hebben allemaal een duidelijke rand. De staart en de bovenste dekveren van de staart zijn donker. Primaries remiges zwartbruin met de enkele externe meta strikt begrensd met helder; evenzo de secundaire remiges en de primaire en secundaire mediane dekveren. Rookgrijze kleine secundaire kappen, licht taartgrijs scapulier. De veren van de zwarte staart bruin dicht aan de buitenkant begrensd met licht. De witte ondervacht gespikkeld met zwarte, witte keel, borst, zijkanten van de buik en zijkanten roomwit gestreept met donker. De buik is roomwit, de onderste dekveren van de staart zijn helemaal wit.
De snavel is bruinzwart. De poten zijn bruin. Het volwassen vrouwtje lijkt op het mannetje, maar de strepen op het hoofd zijn veel lichter, evenals de zijkanten van het gezicht. De keel daarentegen is minder helder en de buik donkerder. De jongen zijn over het algemeen goed herkenbaar omdat ze bruin zijn met lichte vlekken op de vleugeldekveren en op de secundaire remiges. Deze soort is gemakkelijk herkenbaar, zelfs door alleen te zingen, omdat, vooral in de paartijd, het mannetje een nogal aangenaam lied uitstraalt, beschreven door C.J. Skead als "een twitter-fluitje", vergelijkbaar met een lang herhaalde tuu-tuii-tiu, tuiddi-tui-tui.

Fokken

Het zijn meestal vrij onafhankelijke vogels die zelden in kuddes te zien zijn; het beweegt bijna altijd alleen, of in kleine groepen van 5-6 onderwerpen. Vaak wordt aangenomen dat het exemplaren van Mennell's Canary observeert, maar in werkelijkheid observeren we individuen die behoren tot de "reichardi" ondersoort van de "Striped head Canary" (Serinus gularis reichardi), waarmee het gemakkelijk wordt verward, aangezien ze hetzelfde bijwonen. gebieden en hetzelfde bereik. In de natuurlijke staat is het niet ongebruikelijk dat spontane hybridisaties optreden met de "Canaries of Mozambique" (Serinus mozambicus m.).
Het voedt zich voornamelijk met zaden en kruiden, maar integreert zijn dieet ook met wild fruit, vooral als er een tekort aan water is. Waarnemingen hebben tijdens de vlucht beelden van deze onderwerpen vastgelegd terwijl ze de vliegende mieren vastgrepen, dus we moeten afleiden dat het soms zijn dieet integreert, zelfs met levende prooien, insecten en kleine ongewervelde dieren, zoals onder andere bijna alle vinken meestal doen.
Tijdens hun paartijd vertoont het mannetje een heel typisch gedrag: hij klimt naar een bepaalde hoogte en voert vervolgens een snelle en golvende afdaling uit, onder een hoek van ongeveer 70 graden, onderbroken door een stuk vlindervlucht en vervolgens weer een afdaling daarna weer een stuk vlindervlucht, enzovoort, en tegelijk met deze "acrobatische vlucht" zingt hij vaak hoogfrequente geluiden.
Als nest bouwt het een set met elkaar verweven komvormige draden, met behulp van gras, pluis en zelfs veren, die het vult met mos en wortels erin, om het comfortabeler en zachter te maken. Het nest wordt meestal bovenop bomen gebouwd, in een vertakking van takken. Het vrouwtje legt 2 tot 4 eieren, groen van kleur met zwarte en paarse vlekken, zeer bijzonder om te observeren en daardoor gemakkelijk te identificeren. Er zijn zeer weinig ervaringen met het in gevangenschap kweken van deze soort, vooral in Europa, omdat het een soort is die wordt beschermd en beschermd door enkele van de autoriteiten van de naties waarin hij voorkomt.
Het heeft geen erkende ondersoort, hoewel recente studies de verschillen hebben aangetoond tussen de gewone "mennelli" en die verspreid in Noord-Rhodesië, die een robuustere en grotere snavel hebben, dus het is waarschijnlijk dat vroeg of laat deze onderwerpen zullen worden geïdentificeerd in een nieuwe ondersoorten.

Kaart gemaakt door Federico Vinattieri http://ornitologia.difossombrone.it


Video: Tamme kanarie3maand oud (Mei 2022).