Informatie

Zoogdieren: Giraffe

Zoogdieren: Giraffe


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Systematische classificatie

Koninkrijk: Animalia
Phylum: Chordata
Klasse: Mammalia
Bestellen: Artiodactyla
onderorde: Ruminantia
Familie: Giraffidae
Soort: Giraffe
Soorten: G. camelopardalis - Linnaeus, 1758

De giraf (Giraffa camelopardalis - Linnaeus, 1758) is een herkauwer Artiodactyla (Artiodactyla) behorend tot de Okapia (Okapia johnstoni), aan de familie Giraffidae (Giraffidae).
De naam van het geslacht zou zijn afgeleid van het Bantu-dialect "Zahraf", wat "volgzaam dier" betekent, terwijl dat van de soort uit een tekst van Cicero, die spreekt van een vreemd dier, met de kenmerken van een kameel en een luipaard.
Biologen zijn het er vandaag over eens dat er 9 ondersoorten of soorten giraffen zijn, te onderscheiden door de fenotype-kleur-morfologie van de vacht, en dat ze zouden zijn:
- Giraffa camelopardalis reticulata (Somalische Giraffe)
- Giraffa camelopardalis angolensis (Angolese giraf)
- Giraffa camelopardalis antiquorom (Kordofan Giraffe)
- Giraffa camelopardalis tippelskirchi (Masai Giraffe)
- Camelopardalis van Giraffa camelopardalis (Nubische giraf)
- Rothschildi van Giraffa camelopardalis (Baringo Giraffe)
- Giraffa camelopardalis giraffa (Zuid-Afrikaanse giraf)
- Giraffa camelopardalis thornicrofti (Thornicroft Giraffe)
- Giraffe camelopardalis peralta (Nigeriaanse giraffe)
De nek van de giraf (die kan reiken van individu tot individu en van race tot race), zelfs de lengte van 2 meter, kan voor iedereen die geen bioloog is, suggereren dat hij bestaat uit een veel groter aantal van de zeven halswervels die vormen de mens en alle andere placentale zoogdieren, in werkelijkheid is het aantal halswervels identiek (altijd gelijk aan 7), wat verandert is de lengte van elke individuele wervel, die groter is.
Bij giraffen is er ook een duidelijk probleem van de fysiologie van de circulatie, veroorzaakt door het feit dat de hersenen in een rechtopstaande nekpositie ongeveer drie meter hoger van het hart zijn en wanneer het dier zijn hoofd buigt, komt het tot een hoogteverschil van 2 meter van het hart.
Dit bepaalt onmiskenbaar aanzienlijke inspanningen om ervoor te zorgen dat het bloed altijd een van de organen bereikt die electief een constante fysiologische bijdrage van het lichaam vereisen, voor zijn regelmatige voeding en oxygenatie.
Daartoe heeft de evolutie geleid tot de oprichting van een drievoudig controlesysteem, dat de systemische bloeddruk veilig en constant op fysiologische waarden houdt en de grootte van het hart dat ze bereiken, vanaf de puntige top aan de basis van het myocardium met een lengte van 60 cm!
Dankzij een bijzondere aanpassing (anatomo-histologisch) van de interne halsslagader, de aanwezigheid van kleppen in de halsaderen en een vaatstelsel genaamd het Mirabile Network dat de druk in de hersenvaten stabiliseert (verwijding en vernauwing van de kleine slagaders waaruit het is gemaakt) ), is de homeostase van de bloeddruk gegarandeerd, zodat het dier zijn zintuigen (als gevolg van veranderingen in de bloeddruk) niet verliest wanneer het snel zijn kop opheft en het snel laat zakken.

Giraffe uit Somalië - Giraffa camelopardalis reticulata (foto H. Zell)

Zoögeografie

Endemisch in Afrika bezuiden de Sahara (van Somalië, Angola tot Zuid-Afrika).

Habitat-ecologie

Savannah.

Voeding

Van zowel nachtelijke als dagelijkse voedingsgewoonten, voedt hij zich met knoppen, fruit, peulen en bladeren (in het bijzonder Acacia), die hij met zijn prominente lippen scheurt, nadat hij de tak met een lange, grijpbare tong heeft vastgepakt.

Morfofysiologie

Het kenmerk is een nek die twee meter lang kan worden, over het algemeen kan het mannelijke dier 5-5,7 m hoog worden en tussen 800-2000 kg wegen. De vrouwtjes zijn kleiner en kunnen 4 bereiken -4,5 m, met een gewicht van 500-1200 kg.
De vacht heeft een gevarieerde morfologie, of bruine vlekken op een gele achtergrond zoals in de Giraffa camelopardalis camelopardalis, of met donkerdere vlekken (bruin) omgeven door een witte lijn om een ​​rooster te vormen op een gele achtergrond zoals in de Giraffa camelopardalis reticulata, verdere kleine diversificaties in andere rassen.
Met een uitstekend gezichtsvermogen is het een van de weinige zoogdieren (zoals pongide primaten en mensen) die kleuren kan onderscheiden, zelfs gehoor en geur zijn goed ontwikkeld.
De ogen hebben robuuste wimpers die het tijdens de voeding beschermen tegen doornen en twijgen. Ten slotte zijn er twee niet al te grote oorschelpen (speervormig), goed ontwikkeld op een dunne en elegante kop met een langwerpige snuit.
Op het hoofd is er een variabel aantal (van ras en ras) hoorns, heel anders dan die van de runderen (die cavicorns zijn) omdat ze worden ondersteund door een benig uitsteeksel, bedekt met huid (altijd) met de aanwezigheid van onregelmatige plukjes haar.
Goed ontwikkelde ledematen, zeer lange, massieve romp kort in vergelijking met de nek en schuin naar achteren gericht, aanwezigheid van een lange staart (deze kan 1 meter lang worden) die eindigt in een compacte pluk haar.
In de jaren zestig bestudeerden de zoölogische biologen Dag Innis en C. A. Spinage de structuur van de schedel van de giraf grondig.
De hoorns, die altijd bedekt blijven met haar, ontwikkelen zich vanuit ossificatiecentra onder de huid en gaan over in het onderliggende bot.
De twee grotere hoorns worden op de pariëtalen geplaatst; de mediane hoorn, ongelijk, aan de voorkant en op de neusbeenderen.
Er zijn vaak andere kleinere, zelfs hoorns op het achterhoofdsgebied en boven de ogen; er zijn ook uitbreidingen van de middenhoorn.
Naarmate de dieren ouder worden, wordt er meer bot afgezet, waaronder de bloedvaten in buisvormige holtes, in tegenstelling tot herten, waar de bloedvaten zich extern aan het bot bevinden, onder het fluweel van het gewei.
Bij oude mannen zijn de "exostosen" (benige uitsteeksels) zeer uitgebreid en geven de schedel een knoestig uiterlijk.
C.A. Spinage stelde de hypothese dat deze conformatie moet worden gecorreleerd met de gewoonte van de giraffen om elkaars lange nek te wrijven en dat de secundaire ossificatie dient om de bloedvaten te beschermen tegen mogelijke schade tijdens de meest intense fase van dit gedrag.
Hij merkte op dat een mannetje met een schedel van 11 kg een aanzienlijk voordeel heeft bij het vechten, vergeleken met een mannetje met een schedel van 7 kg.
Exostosen zijn geen gevolg van mechanisch trauma, maar een "secundair seksueel karakter", van genetische oorsprong, en dus geen reactie op een blessure of stimulatie als gevolg van de strijd.
Bij veel, maar niet bij alle herkauwers, mist de lever de galblaas.
Veel giraffen werden in het verleden door biologen ontleed, maar de twijfel bleef bestaan ​​of ze al dan niet een galblaas hadden.
Totdat de bioloog A. J. I. Cave de vraag in 1950 oploste.
Voor een vreemde combinatie had de giraf die in 1838 door de zoöloogbioloog Owen werd onderzocht, de eerste die in Europa werd ontleed door een zoöloogbioloog (voordat het slechts een merkwaardig werk was van jagers, die geen bijdrage leverden aan Comparative Anatomy), een grote galblaas , terwijl latere zoölogische biologen er geen in hun onderzochte specimens konden vinden.
A.J.I. Cave ontdekte dat een rudimentaire galblaas normaal aanwezig is bij de foetus, maar dat deze gewoonlijk fysiologische regressie en involutie ondergaat, zodat deze bij de geboorte afwezig is; zoals niet was gebeurd bij het abnormale exemplaar van Owen, dat al meer dan een eeuw de oorzaak was van zoveel verwarring.

Ethologie en reproductieve biologie

Giraffen zijn volgzame dieren, die over het algemeen een niet-agressief karakter hebben.
De plaatsing van de vlekken is net zo individueel als de vingerafdrukken bij mensen en de zoöloogbioloog Foster gebruikte ze tijdens zijn natuurstudies, in de jaren 70 van de vorige eeuw, om de bewegingen en het gedrag van individuele dieren te volgen; deze grote bioloog was zelfs in staat om enkele exemplaren te herkennen van foto's die willekeurig meer dan tien jaar eerder waren genomen.
Biologen (zoölogen, ethologen) moeten vaak uitgebreide en moeilijke markeermethoden gebruiken om individuen te herkennen, maar bij giraffen is dit niet nodig.
Onder de vele Afrikaanse hoefdieren is de giraf (samen met de zwart-witte neushoorn, de zebra's, de olifant, het nijlpaard en de buffelbuffel) een van de weinige die door zoölogische biologen met serieuze biologen volledig in het veld is bestudeerd. academische voorbereiding; Als gevolg hiervan hebben we een aanzienlijke hoeveelheid gegevens over zijn leven, gewoonten en gedrag.
Bioloog A. Dagg Innis bestudeerde het leven van giraffen in de eerste helft van de jaren zestig (Giraffa camelopardalis en race Giraffa camelopardalis giraffa), in het lagere Veldt van de oostelijke Transvaal, in een struikgewas bestaande uit loofbomen, deels dicht en deels meer open en vergelijkbaar met een park.
De dieren verbrandden het gebladerte van een groot aantal verschillende soorten bomen, maar vooral die behoorden tot de orde van peulvruchten en waren selectiever wanneer de bomen volledig bedekt waren met bladeren.
In een vervolgonderzoek toonde Dagg Innis zelf aan dat er geen correlatie was tussen de voorkeuren van de giraf en de as, het ruwe extract in ether en het ruwe eiwitgehalte van het geanalyseerde blad.
Deze voorkeuren zijn waarschijnlijk voornamelijk gebaseerd op smaak ... het lijkt maar goed dat giraffen, zoals wij, hebzuchtig kunnen zijn.
Wanneer de giraffen het gebladerte opeten, kunnen ze zelfs 6 m hoge punten bereiken, waar een duidelijke schaaflijn wordt waargenomen op de kronen van deze bomen.
In Kenia toonde bioloog Foster aan dat bomen die deze hoogte overschreden, werden verbrand in de vorm van een "klokglas", terwijl de onderste in de vorm van een "honingraat". Hij stelde de hypothese voor (nog steeds onderzocht) dat de aanwezigheid van bomen van het eerste type, erop wees dat de giraf in het verleden enige tijd afwezig was geweest in de betreffende plaats, aangezien, waar hij altijd aanwezig is, de bomen falen groeien boven de hoogte van de honingraatvormige.
D. Innis merkte op dat "het interessant was om te zien hoe alle grotere giraffen zich voeden met hun favoriete boom", terwijl de lagere giraffen zich voeden met nabijgelegen struiken. Een voorbeeld van een voedselorganisatie.
Giraffen brengen het grootste deel van de dag door met eten en kauwen op de bolus, niet alleen als ze rusten, maar ook als ze lopen.
Gemiddeld kauwt een giraffe elke hap 44 keer, met een snelheid van één kauw per seconde.
Zoals gezegd, zijn ze het onderwerp van de aandacht van de bufaghe en van de zilverreigers, die zich voeden met de teken die hen parasiteren, met name onder de buik en in de delen van de geslachtsorganen, waar het haar dunner is.
En bovendien worden zelfs giraffen druk bezig hun buik te krabben, met bewegingen van komen en gaan, over struiken en rotsen tot 180 cm hoog.
Wanneer de teken daarentegen aan de achterkant zijn geïnstalleerd, bewegen ze om ze in omgekeerde volgorde in de dikke "struik" kwijt te raken.
Giraffen kunnen leven in koppels van zelfs 70 eenheden. Dit zijn echter zeer zwakke associaties, omdat de individuele dieren vaak samenkomen en dan vertrekken, en er is geen specifiek "leiderschap", ook al is er in elke gemengde verpakking altijd een groot mannetje dat meestal dominant is .
Naast de gemengde zijn er ook kuddes bestaande uit alleen volwassen en sub-volwassen mannetjes, gescheiden of verenigd. En er is altijd een bepaald aantal solitaire mannetjes op zoek naar vrouwtjes in de oestrus.
De paringsperiode die van regio tot regio varieert, maar in het algemeen van juli tot september blijkt te zijn
Er is geen verkeringsritueel. Meestal benadert het mannetje een vrouwtje en likt zijn staart, of neemt het tussen zijn lippen.
Blijkbaar alsof ze niets doet, begint het vrouwtje in kwestie te plassen en het mannetje verzamelt wat urine op de lippen of op de tong om het te proeven.
Hef dan je hoofd op en knar, met je mond dicht, typisch je tanden als het vrouwtje in oestrus is, het beroemde "teken van Flehmen".
Uit Innis-informatie lijkt het erop dat het mannetje, voordat het gaat paren, een karakteristieke positie aanneemt, met stijve voorpoten.
De zwangerschap van het vrouwtje is ongeveer 14-16 maanden, de bevalling vindt plaats met het vrouwtje dat staand is, die de vier benen spreidt op het moment van uitzetting van de enige pup die geboren is (zelden kun je een bigemino-geboorte krijgen) die gemiddeld een gewicht heeft van 50-70 kg en zelfs tot twee meter hoog is.
Al na een paar uur kan de pasgeboren baby naast de moeder lopen en regelmatig borstvoeding geven. Seksuele volwassenheid komt voor beide geslachten in de richting van het derde levensjaar.
Alleen bij kuddes mannen is er een vreemde manifestatie van liefdesgames.
De bioloog van de fauna M. Coe, die dit gedrag bestudeerde bij de giraffen van Kenia van 1966 tot 1969 (beide soorten Giraffa camelopardalis die race Giraffa camelopardalis tippelskirchi), beschrijft het als variabel gedrag.
Twee mannetjes kunnen van aangezicht tot aangezicht staan ​​en met hun hoofd zwaaien om elkaar over de nek te wrijven; of ze gaan van kop tot staart en zwaaien met hun hoofd en geven zichzelf vrij sterke slagen met korte hoorns, aan de zijkanten en op de lendenen. Dit tweede gedrag wordt vaak gevolgd door het "teken van Flehmen" en de erectie van de penis.
Dagg Innis vond vergelijkbaar gedrag bij Transvaal-giraffen en beschreef het als eerste.
Deze biologen zijn van mening dat deze homoseksualiteit een belangrijk mechanisme van sociaal-seksuele band vormt, waardoor een hiërarchie tussen mannen wordt gecreëerd, terwijl de uitwisseling tussen strikt mannelijke en gemengde groepen bevordert het onderhouden van contact tussen geslachten in dit polygame zoogdier.
In de Transvaal ontdekte D. Innis dat er meer mannen dan vrouwen waren.
In Kenia merkte Foster echter het tegenovergestelde op, maar kwam tot de conclusie dat deze niet merkbaar zijn omdat ze meer in de bossen leven dan de vrouwtjes en de jongeren, die in plaats daarvan de voorkeur geven aan open gebieden.
Mannetjes zijn mogelijk ook minder, omdat ze kwetsbaarder zijn voor predatie in een bos, waar het vermogen om de omgeving te scannen wordt verminderd.
De leefruimte (thuisbereik) van giraffen is nog niet bepaald, maar sommige biologen zijn van mening dat, uit enkele in het veld verkregen indicaties, vrouwen en jongeren een oppervlakte van 50 vierkante km beslaan. Noch de mannetjes, noch de vrouwtjes verdedigen het territorium.
Niet alleen is de kudde structuur sociaal-biologisch instabiel, maar ook de moeder-kindband is, zoals opgemerkt door zowel Foster als Innis.
Vanaf de eerste week van het postnatale leven beginnen de baby's de bladeren te laten grazen en weg te gaan van hun ouders voegen ze zich bij groepen andere jonge mensen; vaak, kort daarna, keren ze terug naar hun moeder of verhuizen ze naar een andere groep.
En het feit dat moeders zichzelf vaak zien circuleren zonder nakomelingen, deed Foster concluderen dat veel pasgeboren baby's in de eerste dagen van het autonome leven stierven zonder een spoor achter te laten, waarschijnlijk slachtoffers van roofdieren en hun onervarenheid.
De structuur van het pakket voor volwassenen is zelfs nog informeler dan de relatie tussen ouders en kinderen.
Foster merkte op dat in alle koppels vroeg of laat de aanwezigheid van een aantal verschillende exemplaren werd waargenomen.
Sub-volwassen mannen sluiten zich aan bij celibataire groepen tijdens het derde levensjaar en circuleren niet zelfstandig totdat ze geslachtsrijp zijn.
Geen van de hier genoemde zoölogische biologen heeft ooit communicatieve spraaksignalen opgenomen.
Er werd hooguit een waarschuwingswolk gehoord.
Het lijkt erop dat visuele communicatie overheerst, dat wil zeggen dat een giraf leert van de aanwezigheid van een gevaar, door het gedrag van de metgezellen.
Als een giraf om de een of andere reden begint te rennen, doen alle anderen het meteen, zonder zelfs te weten waarom.


Video: StoryZoo op Avontuur Giraffe (Mei 2022).